Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa -konferenssi

  • Honkonen Kaisa, Kainulainen Timo, Tomi Rautaoja
  • 02.09.2021 15.45.00
  • Esityssali 35

Arviointia, hyvinvointia ja huolisignaaleja - analytiikasta apua

Kuvaus

Oppimisanalytiikka on kehittynyt viime vuosina voimakkaasti. Analytiikalla pyritään hyödyntämään oppimisessa syntyvä data oppimisen ja opetuksen kehittämisessä sekä päätöksen teon tukena.

Dataa kertyy oppimisympäristöistä, arvioinnista, palautteista, jopa sensoreista. Analytiikan avulla datasta voidaan saada merkityksellisiä kokonaisuuksia ja saadun tiedon pohjalta laaditaan toimenpidesuunnitelmia.

Lappeenrannassa on kokeiltu lukiokoulutuksessa analytiikan hyödyntämistä yksittäisillä kursseilla sekä rakennettu laajempi koulun johdon käyttöön tarkoitettu analytiikkakokeilu, joka valmistuessaan signaloi oppimisen ohjauksen tarpeesta sitä kaipaavien opiskelijoiden kohdalla. Näillä kokeiluilla on haluttu selvittää, mitä analytiikkalähteitä on ja miten niitä voidaan hyödyntää. Miten syntyvää dataa voidaan analysoida ja visualisoida. Millaisia ongelmia liittyy analytiikan hyödyntämiseen. Miten oppimisanalytiikka voi tukea sekä opiskelijoiden että opettajien hyvinvointia?

Lappeenrannassa oppimisanalytiikkaa lähestyttiin opettajien arjen kautta. Miten oppimisanalytiikka voisi sujuvoittaa arkea uudella tavalla? Löytyisikö jotain uutta näkökulmaa opetuksen kehittämiseen, joka voisi avata mahdollisuuksia sekä opettajille että opiskelijoille. Millä keinoilla voisimme mitata esimerkiksi opetuksen ilmapiirin vaikuttavuutta numeroihin? Muuttaako tämä tieto käytänteitä tai lähestymistapoja? Ja mitä sitten pitäisi tehdä, jos indikaattorit toimivatkin?

Esityksessä perehdytään oppimisanalytiikan mahdollisuuksiin lukiokoulutuksessa. Esityksessä kerrotaan lukion omista analytiikkakokeiluista - niiden tavoitteista, menetelmistä ja tuloksista sekä matkan varrella saadusta opista.

Käytännön info

Alkaa
02.09.2021 15.45.00
Päättyy
02.09.2021 16.15.00
Kesto
30 minuuttia
Sijainti
Esityssali 35

Esityksen tiedot

Puheenjohtaja
Pasi Silander

Kohderyhmä
Lukion opettajat

Esittäjät

Honkonen Kaisa

eOppimiskeskus

Kouluttaja


Kainulainen Timo

Saimaan mediakeskus

Päällikkö


Tomi Rautaoja

Turun yliopisto

Tutkimuskoordinaattori