Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa -konferenssi

  • Mäkinen Joona-Hermanni
  • 03.09.2021 13.30.00
  • Esityssali 24

Internet on kasvanut kieroon – voiko sen vielä pelastaa?

Kuvaus


Profiilikuva: Joona-Hermanni Mäkinen

Alkuaikojen Internetiin asetettiin valtavia odotuksia. Sen uskottiin ruokkivan luovuutta, uudistavan demokratiaa ja kirittävän maailmantalouden uuteen kulta-aikaan. Koulutusalalla luotiin visioita oppimisen vallankumouksesta.


Kolmekymmentä vuotta myöhemmin piirtyy synkkä kuva. Niinkin arvovaltainen taho kuin Internetin WWW-järjestelmän kehittäjä Tim Berners-Lee kutsuu nykyistä nettiä ihmisvastaiseksi ja pitää syypäänä suuryrityksiä, valtioita ja yksisilmäistä voitontavoittelua. Mitä oikein tapahtui?


Internetin jättiläiset rakensivat liiketoimintansa mainosten ja käyttäjien urkkimisen varaan. Yhdysvaltain sisäinen tiedustelupalvelu NSA alkoi rakentaa globaalia ja salaista kansalaisten joukkovalvontaa. Kiinassa otettiin käyttöön sosiaalinen pisteytysjärjestelmä, jolla varmistetaan kansalaisten ”luotettavuus”.


Suureksi kasvaneessa Internetissä myös omistus keskittyi rajusti. Facebook sai Yhdysvalloissa viranomaisilta luvan ostaa vahvimmat kilpailijansa. Tutkijat alkoivat puhua uuden ajan maaorjuudesta.


Älypuhelin ja sosiaalinen media osoittautuivat erittäin koukuttavaksi yhdistelmäksi. Asiantuntijat ovat huolissaan nykyisen mediatodellisuuden vaikutuksista ihmiseen.


Vapaan Internetin kannattajat haluavat laajoja verkko-oikeuksia kansalaisille ja teknologiajäteille tiukkoja rajoja. Uudenlaista hajautettua tekniikkaa kehitetään paraikaa. 


Onko Internet vielä pelastettavissa?

--

Joona-Hermanni Mäkinen on tietokirjailija, kolumnisti, Parecon Finlandin varapuheenjohtaja sekä luokan- ja historianopettaja. Hän on kirjoittanut mm. Ylelle, The New York Timesiin ja Jacobin Magazineen.

Käytännön info

Alkaa
03.09.2021 13.30.00
Päättyy
03.09.2021 14.00.00
Kesto
30 minuuttia
Sijainti
Esityssali 24

Esityksen tiedot

Puheenjohtaja
Pasi Silander

Esittäjät

Mäkinen Joona-Hermanni