Verkkolukion kaikille yhteinen kaupunkitarjotin -palvelumallin rakentaminen ja kuvaus
Distance education Good practices Virtual Environments
Location: Esityssali 35 -
Chairperson: Kimmo Koskinen
Time: 4/18/24, 11:15 AM - 11:45 AM (30 minutes)
Target groups:
  • Basic education/general upper secondary education: Experts, planners, supervisors, coordinators
  • Basic education/general upper secondary education: Principals and leaders

Immeli-Vänskä Kati Projektipäällikkö  at Helsingin kaupunki


Immeli-Vänskä Kati , Projektipäällikkö
Helsingin kaupunki

Lähde Markus , Lehtori, verkkolukion koordinaattori
Helsingin kaupunki

Kaupunkimme verkkolukion kehittämisen lähtökohtana on ollut halu tarjota opiskelijoille monipuolisia ja joustavia mahdollisuuksia suorittaa lukio-opintoja. Olemme luoneet palvelun, jossa kaupungin lukiolaiset voivat valita omien lukio-opintojensa lisäksi opintoja yhteiseltä kaupunkitarjottimelta yli sadasta etä- ja yli kolmestasadasta verkko-opintojaksosta. Tämä järjestely mahdollistaa opiskelijoille mm. laajan kielitarjonnan, yhtenäiset kielipolut ja mahdollisuuden suorittaa syventäviä opintojaksoja kaikissa oppiaineissa. Opintoja on mahdollista suorittaa verkkolukion kautta myös kesällä tai opiskella itseä kiinnostavia asioita työväenopiston, ammattiopiston tai korkeakouluyhteistyön kautta ja lukea nämä osaksi lukio-opintoja. Palvelua tarjotaan myös kaupungin sopimuslukioiden ja ammatti- ja aikuisopiston opiskelijoille, sekä perusopetuksen oppilaille.

Verkkolukion opintotarjottimet on rakennettu Wilmaan. Kaikki kaupungin lukiolaiset näkevät oman lukion tarjonnan lisäksi verkkolukion tarjonnan ja voivat valita Wilman kautta itselle mieluisia opintojaksoja. Verkkolukiota varten on oma virtuaalinen Primus ja sen Kurren kautta hallinnoidaan etä- ja verkkotarjontaa erillisissä tiedostoissa. Koulun Tiedot -rekisterin asetukset on säädetty siten, että opettajat eivät pääse näkemään mitään ylimääräisiä tietoja muiden lukioiden opiskelijoista. Opiskelijoille lisätään tämä virtuaalinen koulu automaattisesti toiseksi kouluksi Primuksen Opiskelijat-rekisterissä ja näin heille tulee Wilmassa näkyville Verkkolukion opetustarjonta.

Foorumiesityksen tavoitteena on esitellä verkkolukion palvelumallia ja erityisesti kuvata miten verkkolukio ja sen rahoitusmalli on hallinnollisesti rakennettu. Esittelemme myös syksyllä julkaistun Verkkolukion laatukäsikirjan, joka on vapaasti kaikkien hyödynnettävissä. Tulemme jakamaan käytännön esimerkkejä siitä, miten tämä malli on tukenut opiskelijoita monipuolisissa oppimistarpeissaan.

Kuva: Verkkolukion tarjottimet lv 2023-2024