Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa -konferenssi

  • Järvinen Jari, Varonen Mari
  • 02.12.2021 13.30.00
  • Esityssali 12

DIY-studio podcasteja, videoita ja webinaareja varten

Kuvaus

Olemme rakentaneet korkeakouluumme pieniä studioita, joissa opettajat voivat tehdä muun muassa ääni- ja videotallenteita oppimateriaaliksi, ohjata opiskelijoita verkon kautta, osallistua webinaareihin ja verkkokokouksiin sekä halutessaan vaikka lähettää opetusta suorana striiminä. Tällaisille omatoimistudioille on ollut kova kysyntä erityisesti korona-aikana ja käyttökokemusten perusteella ne ovat osoittautuneet erittäin tarpeellisiksi. Studio on helppo rakentaa ja se on kustannuksiltaan hyvin kohtuullinen. 

Studiohuoneiden varustelussa on pyritty siihen, että laadukkaiden tallenteiden ja verkkolähetysten teko on niissä helppoa, vaivatonta ja tuloksena syntyy laadukasta materiaalia. Tavoitteena on, että käyttäjä selviää tilassa mahdollisimman vähin säädöin ja voi keskittyä sisällön tuottamiseen.  

Studion varustukseen kuuluu tietokone, kaksi monitoria, suurikalvoinen mikrofoni, aktiivikaiuttimet, webkamera sekä kaksi säädettävää videovaloa. Myöhemmin varustukseen on lisätty kolmanneksi näytöksi piirtonäyttö, jota käytetään havainnollistamiseen, mm. kaavoja piirtämällä. Tilojen pöydät on päällystetty mustalla sisustustarralla heijastusten välttämiseksi. Tilojen seiniä kiertää kolmella seinällä käyttäjän takana ja sivuilla paksu Molleton-näyttämökangas - toisessa studiossa vihreä ja toisessa sininen. Tilassa on satulatuolit kahdelle.  

Videokuva on näissä ministudioissa rajattu puhuvaan päähän, eli kamera on puhujaa lähellä ja päähuomio on yleensä kuvaruudun tai materiaalin jakamisessa ja sen esittämisessä. 

Podcastien suosio on lisääntynyt myös oppimateriaaleissa ja studiomme soveltuvat mainiosti äänitallenteiden tuottamiseen. Niitä voi tiloissa tehdä esimerkiksi Adobe Audition tai Audacity -ohjelmistoilla. Kuvaruututallennevideoiden teko on yhä suosittua ja niihin studioissa on tarjolla Panopton Recorder, OBS Studio ja Zoom -ohjelmistot.  

Esityksessämme kerromme konkreettisesti, kuinka kuka tahansa voi rakentaa oppilaitokseensa monikäyttöisen ja edullisen studion sekä esimerkkejä studiossa tuotetuista oppimateriaaleista.  

 

Käytännön info

Alkaa
02.12.2021 13.30.00
Päättyy
02.12.2021 14.00.00
Kesto
30 minuuttia
Sijainti
Esityssali 12

Esityksen tiedot

Puheenjohtaja
Hanna Teräs, Hanna Teräs

Kohderyhmä
ICT järjestelmä- ja tukihenkilöt

Kohderyhmän tiedot

Ääni- ja videotuotannosta kiinnostuneet opettajat ja tukihenkilöt

Esittäjät

Järvinen Jari

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

järjestelmäsuunnittelija


Varonen Mari

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

verkkopedagogiikan suunnittelija