AImo auttaa oppimaan - elävä tekoäly oppimisen tukena
Artificial intelligence Education technology Personalized Learning
Location: Esityssali 21 -
Chairperson: Kimmo Koskinen
Time: 4/18/24, 5:15 PM - 5:45 PM (30 minutes)
Target groups:
  • Education and training experts
  • University of applied sciences: Teachers
  • Vocational institution: Teachers

Koponen Laura Digikoordinaattori  at Gradia Jyväskylä


Ahtiainen Simo , Opettaja, XR-asiantuntija
Gradia

Koponen Laura , Digikoordinaattori, XR-asiantuntija
Gradia

Peltonen Marika , opetusteknologian asiantuntija
Gradia

Rinne Leo , Junior XR consultant
Sulava

XR-teknologiaa on kehitetty oppimisen tueksi jo useita vuosia, ja erilaisia sovelluksia sekä lisätyssä- että virtuaalisessa todellisuudessa on pilotoitu ja käytetty oppimisen tukena jo pitkään. XR-teknologioiden käyttö oppimisen tukena on kuitenkin jäänyt aika kevyeksi, lähinnä kokeiluiksi ja se vaatisi vielä paljon uusia kokeiluja ja kehitystä. Tekoälyn ponnahtaessa isosti julkisuuteen vuoden 2022 lopulla, tuntui XR-teknologioiden kehitys kuitenkin ennestään hidastuvan huomattavasti. Myös kiinnostus tätä teknologiaa kohtaan tuntui lopahtavan – osittain varmasti samaan aikaan tapahtuneen AltSpacen loppumisen takia.

Me Gradiassa emme kuitenkaan halunneet unohtaa sitä työtä, jota olemme tehneet ottaaksemme käyttöön XR-teknologioita oppimisen tueksi. Päätimme yhdistää XR-teknologian ja tekoälyn, mahdollisuuden ajatuksen pilotointiin antoi Kohti tulevaisuuden työtä- hankkeemme. Kohti Tulevaisuuden työtä- hankkeen kokonaistarkoituksena on varmistaa työelämän osaamiskohtaantoa ja vastata uusien työpaikkojen edellyttämiin osaamistarpeisiin, tuotteistamalla tulevaisuusorientoituneesti uutta koulutustarjontaa sekä yksilöllisiä opintopolkuja tarvittavan osaamisen hankkimiseksi.

Hankkeen yhtenä tavoitteena on luoda koulutusta ja eri toimialojen kehitystä palveleva XR-lab, jonka perustana on räätälöity XR-sovellus. Päädyimme kehittämään visuaalisen, interaktiivisen XR-hahmon, joka hyödyntää tekoälyä. Tämänhetkiset tekoälysovellukset perustuvat paljolti tekstiin tai kuviin. Äänen kautta ohjattavia tekoälysovelluksia on joitakin, mutta niitä ei ole vielä laajemmin käytössä. Koska tekoälymallien käyttö uusien sovellusten pohjalla on mahdollista, halusimme kokeilla näitä tehokkaita kielimalleja hieman eri tavalla käytettynä. Kävimme neuvotteluja eri yritysten kanssa, ja löysimme kumppaniksi asiasta innostuneen Sulavan toteuttamaan ideaa kanssamme.

Kehitysvaiheessa laajensimme suunnitellun ympäristön toiminnallisuuksia ja saimme aikaan visuaalisen tekoälyn, AImon. AImo on kehitetty vastaamaan yritysten osaamistarpeisiin hyödyntää uusia teknologioita liiketoiminnassa sekä päivittäisissä työtehtävissä. Lisäksi AImon tehtävänä on muun muassa ohjata opiskelijoita harjoittelutilanteissa esim. vaativissa asennustehtävissä.

Esityksessämme esittelemme teille Kohti Tulevaisuuden työtä- hankkeessa luodun AImon, joka on tietokoneella tai HoloLenseillä käytettävä visuaalinen hahmo, joka hyödyntää tekoälyä ja keskustelee käyttäjän kanssa puheentunnistuksen avulla. AImo on keväällä vasta pilotoinnissa, joten siihen pääsee tutustumaan ensimmäisten joukossa ITK-päivillä.  AImo toimii avattaren muodossa muun muassa oppimisen apuna ja tukena, esimerkiksi tutorina tai sparrailukaverina tai vaikkapa kieltenopettajana, lisäksi hänet on ohjelmoitu opettamaan muun muassa generatiivisen tekoälyn ja D365 Guidesin käyttöä. AImosta kehitettiin monipuolinen työkaveri moneen eri tarpeeseen!

Esityksen aikana kerromme AImon ideoinnista ja perusteista sekä prosessista, miten AImo tehtiin ja sen käyttämistä teknologioista. Esityksessä käymme läpi myös toteutuksen haasteita ja rajoituksia, mikä oli mahdollista ja mikä ei. Kerromme myös ensimmäistä kokemuksista Aimon käytöstä ja siitä, miten sitä käyttäneet ovat sovellukseen suhtautuneet. Kuulet myös AImon jatkosuunnitelmista. Ja mikä tärkeintä, pääset tapaamaan itse AImon!