Tekoäly huijaa ja tulee huijatuksi
Artificial intelligence Education technology Good practices
Location: Esityssali 24 -
Chairperson: Antti Sankala
Time: 4/18/24, 11:15 AM - 11:45 AM (30 minutes)
Target groups:
  • Universities: Experts, planners, supervisors, coordinators
  • University of applied sciences: Experts, planners, supervisors, coordinators
  • University of applied sciences: Teachers

Niittyinperä Ulla Koulutusteknologia-asiantuntija  at Turku AMK


Niittyinperä Ulla , Koulutusteknologia-asiantuntija
Turku AMK

Esitysaineisto

Esityksen esimerkit ja kokeilut tekoälyn huippuominaisuuksista ja heikkouksista ovat koulutusteknologia-asiantuntijan kokeiluja Turun AMK:sta syksyn 2023 aikana. Täydennän esitystä kevään 2024 aikana. Olen osana työtäni perehtynyt erilaisiin tekoälyä hyödyntäviin sovelluksiin. Haasteena on ollut löytää AMK:lle sopivia ratkaisuja sekä kouluttaa henkilökuntaa käyttämään tekoälyä hyödyntäviä sovelluksia. Esityksestä on olemassa tekstiversio, jossa keskitytään tekoälyn huijauksiin ja tekoälyn huijaamiseen. Esitykseen voidaan nostaa myös onnistumisia enemmän mukaan, etenkin saavutettavuuden ja kuvien lukemisen osalta, jos sitä toivotaan. Samoin hyvien kehotteiden kirjoittamisesta voisin lisätä mainintoja, mikä toimii ja mikä ei. Aihe kehittyy jatkuvasti ja nopeasti, joten esitys päivittyy sen mukaan, mikä on huhtikuussa-24 mahdollista.

Esityksen tärkein viesti on se, että:

Tekoälyn tekemisistä tulee tällä hetkellä vahvasti mieleen sanonta, ” laita lapsi asialle ja mene itse perässä ”. Tämä on ehkä tärkein oppi opettajille ja asiantuntijoille ymmärtää, että tekoälyn tuotoksiin ei voi luottaa. Tämän tiedon välittäminen opiskelijoille on myös tärkeää. Tekoäly arpoo vastauksia todennäköisyyksiin perustuen. On äärimmäisen tärkeää, että ammattilainen tarkistaa tekoälyn tuottaman sisällön luotettavuuden ja laadun.

On ollut tapauksia, joissa tekoäly on "huijannut" ihmisiä luomalla uskottavan näköisiä, mutta täysin sepitteellisiä valokuvia, tekstejä, äänitteitä tai videoita (ChatGPT-4 2023).  Hyvä esimerkki niistä on Fulljourneyn Speech Generator. Voit antaa sille /speak komennon ja tarkentaa sitä, että kenen äänellä teksti puhutaan. Se tekee siitä äänitallenteen, vaikkapa Obamaa imitoiden. Suosituksi ovat tulleet myös lauluihin tehdyt muunnokset. Niissä esimerkiksi Sauli Niinistö laulaa karaokea TikTokin tekoälyvideoissa. 

Kielimallien epäluotettavuus on ongelma kaupallisissa sovelluksissa. Muutama väärä vastaus tekoälyltä voi aiheuttaa yritykselle mainehaittaa tai pahimmillaan antaa vaarallisia ohjeita asiakkaille. (Järvinen 2023, 128.) Vaarallisimpia käyttökohteita ovat huijaukset ja disinformaation levittäminen miljoonina huijausviesteinä. Mitä kehittyneempiä kielimalleista tehdään, sitä paremmin ne pystyvät huijaamaan. Pitävien esteiden pystyttäminen on haastavaa, sillä tekoälyn on vaikea erottaa, mikä on käyttäjän todellinen aikomus. Sen tunnistaminen vaatisi inhimillistä kokemusta. Valehtelu ja huijaaminen ovat inhimillisyyden nurjaa puolta, ja tietokoneen ajattelukyvyn tunnistamiseen kehitetty Turingin testikin mittaa koneen kykyä valehdella. (Järvinen 2023, 128–129.)

Tekoäly voi tulla myös itse huijatuksi. Käyttäjät ovat oivaltaneet, että kun tekoälylle syötetään harhaanjohtavaa tietoa tai outoja komentoja, se voi päätyä tekemään absurdeja tai odottamattomia asioita. (ChatGPT-4 2023.) Kielimallien sääntöjä voi kiertää antamalla ohjeen, että kyse ei ole oikeasta kuvasta tai editoida kuvia päällekkäin, jolloin se vahingossa tunnistaa esimerkiksi CAPTHCHA -kuvia.

Tekoälyn rajoittimet estävät sukupuolen, identiteetin, rodun tai tunteiden analysointia kuvista. Bing Chat Enterprisen (2023) tekoälyä hyödyntävä kielimalli on ohjelmoitu olemaan sanomatta mitään loukkaavaa, väkivaltaista tai seksuaalista.

Tekoäly kieltäytyy pyydettäessä tekemään pilaa kuvan henkilöstä kohteliaasti ja huumorilla sekä hymiöllä kuittaa asian takaisin. Kiellon pystyy kuitenkin ohittamaan väittämällä, että kyseessä on maalaus ja kuvassa oleva ei ole oikea henkilö. Tekoäly ei heittäydy kovin ilkeäksi tai julmaksi, mutta suostuu tekemään huumorilla pilarunon.

Pyysin tekoälyltä apua tämän alustuksen kirjoittamiseen. Se halusi loppuun todeta näin:

Joten, kun seuraavan kerran näet tekoälyn "huijaavan" tai tulevan huijatuksi, muista nauraa hyväntahtoisesti. Se on vain kone, joka yrittää tehdä parhaansa monimutkaisessa ja sekavassa maailmassa – aivan kuten me kaikki. Ja ehkä, vain ehkä, voimme oppia jotain itsestämme katsomalla, kuinka koneet yrittävät mukautua ja ymmärtää tätä hullua todellisuutta.OpenAI. (2023). ChatGPT (September 25 Version) [Large language model]. https://chat.openai.com