Treenaa tekoälyn maanittelutaituriksi
Hyvät käytänteet Tekoäly
Kohderyhmä:
  • Ammatillinen oppilaitos: Opettajat
  • Lukion opettajat
  • Peruskoulun aineenopettajat

Treenaa tekoälyn maanittelutaituriksi
Honkonen Kaisa Toiminnanjohtaja  at Suomen eOppimiskeskus ry


Hintikka Kari A. , kehityspäällikkö
Otavia

Rongas Anne , ideatarhuri
Otavia

Ylä-Jussila Lauri , Projektipäällikkö
Otavia

Generatiivisen tekoälyn tulo aiheutti kiinnostusta ja hämmennystä koulumaailmassa. Luonnolliseen kieleen perustuva kuluttajakäyttöliittymä, jopa sujuvasti suomeksi toimiva, vaikutti houkuttelevalle. Ensikokeiluissa moni opettaja kuitenkin totesi pettyneenä, että tekoäly hallusinoi eikä tiedä mitään – on siis älytön.

Havaitsimme kohtaamisissa ja koulutustilanteissa, että vasta-alkajat käyttivät esimerkiksi ChatGPT:tä, kuten hakukonetta. Monivuotinen rutiini tiedon etsintään hakukoneiden avulla siirtyi tekoälyn käyttöön. Kuitenkin tekoälyn toimintalogiikka poikkeaa täysin hakukoneista. Sovelluksen algoritmi etsii todennäköisen sanan tai muun ilmaisun toisensa perään eli se tekee laskelmiin perustuvia hyviä arvauksia.

Tekoälyn kanssa keskustellessa on tärkeää ymmärtää sen toimintalogiikka ja se, missä tekoäly on parhaimmillaan. Hyvien kysymysten ja kehotteiden eli promptien laatimisen taito on tärkeää. Omaa kysymystä voi fokusoida, antaa näkökulman aiheen käsittelyyn, tausta-aineistoa sekä määritellä tehtäviä tekoälylle. On myös oleellista ymmärtää, että tekoäly pysyy avatun keskusteluketjun kontekstissa, mitä hakukone ei tee.

Jotta tekoälyn käyttäjä oppisi heti alkumetreiltä hyvän maanittelutaidon, olemme luoneet erittäin yksinkertaisen treeniohjelman. Visualisoimme tätä abstraktia asiaa jättiläispaperinuken avulla. Paperinukella on eri vaiheisiin sopivat treenivaatteet, joiden avulla promptaamislihakset kehittyvät teräkuntoon. Paperinuken treenivaatteet saa mukaan myös ITK-kassiin sopivana askarteluversiona. Paperinukkeposterimme seisoo omilla jaloillaan ja normista poikkeava muoto tuo mukavaa elävyyttä myös posterinäyttelyyn.

Posterin rinnalla keskustelemme konferenssivieraiden kanssa promptaamisen taidoista ja siitä, miten tekoälyä voi pyytää käyttämään haluttua ilmaisutyyliä ja miten sitä voi ohjata esimerkiksi toimimaan sparraajana, neuvonantajana, testaajana, roolihenkilönä, asiantuntijana tai tulkkina. Keräämme myös kävijöiltä hyviä vinkkejä ja jaamme niitä eteenpäin. Keskustelemme samalla myös pedagogisista sovelluksista ja siitä, miten tekoäly voisi toimia tukiälynä ja opiskelu- tai työkaverina.